reede, 26. september 2008

Kolmas Printsess

Tere Marilyn! Ma tunnen sulle kaasa,kahju,et sa missiks,ei saanud,ma olin sinu poolt.Ja sul olitäitsa õigus,et need 18 aastased,kontsadega ja sirgete põlvedega kõndida ei oska.Sa olid nendega võrreldes vapustav,ning siiani aru ei saa miks seda ei juhtunud.Kõik vist küsitlevad,ja on igatmoodi kindlad,et sina võitsid.Aga jah,seekord läks siis teisiti.Tahtsin öelda,et sa ei masetseks,kuna sina nägid nende seas ikkagi kõige kenam välja.See züriioli tõesti pime vist,et sind ei märkanud.Kuidas teil Rainiga läheb?Kuulsin,et teil tekisid vahepeal tülid.Ja,et te olete lahku läinud? Ning sul on praegu raske?Kuna varem,elasid sa Raini kulul.Ja nüüd tuleb sul kahjuks üksinda hakkama saada.See,et kui sul mingid probleemid,tekivad,siis anna kindlasti teada,ma aitan sind.Kerli ka vist sinuga enam ei suhtle? Sest sul pole raha.Imelik sõbranna.Kirjuta mulle.Ootan su kirja.Aliina!:))

kuidas läheb Ann?

Kuidas läheb Ann?
Kas sa oled ikka oma emaga tülis ? Ja kuidas on sinu suhted isaga (kasuisaga)?
Oli see ikka õige tegu lugeda oma ema isiklikku päevikut?
Ma loodan et sul läheb koolis ja sõpradega kõik hästi ja , et sa ei mõista oma ema hukka selle eest et ta sind on niimoodi keelanud ja niiöelda marki täis teinud , kuna ta tegi seda ainult sinu pärast , et sinul ei läheks sama moodi nagu temal , sest nagu näha kannatasid sellepärast ka sina.
Muide kas su ema sai sellest teada , et sa tema päevikut lugesid?
Ja sa oleksid pidanud juba ammu kohe kui sa seda päevikut lugesid , emale ütlema mida sa tunned .
Aga kõike head ja loodan et sul läheb kõik hästi.

Hanejaht

Tere!
Seoses raamatu lugemisega on mul tekkinud päris mitmeid küsimusi, millele ma tahaks vastust või siis kasvõi mingitki seletust. Mind huvitab, miks sa olid oma isaga nii karm ja ei olnud talle toeks? Tal on viimased neli aastat olnud kohutavalt rasked. Ilmselt seetõttu ongi ta olnud nii kalk ja külm ning elu põhimõte peab oluliseks raha ja arvab, et kõik inimesed tahavad teda haneks tõmmata. Miks polnud sa mõsitev ja talle toeks?
Veel huvitab mind, miks sul oli selline elu põletav eluviis veel enne, kui hakkasid narkootikume tarvitama, miks sa ei mõelnud üldse oma tulevikule? See et sind su tulevik ei huvitanud on raamatus läbiv teema ja sellest on äärmiselt kahju. Üks asi, mis mind hämmastas oli see, et sa ärritusid Piia peale, kes oli hea tüdruk. See, kui keegi teine tahab su rahakoti peal liugu lasta, ei tähenda seda, et kõik sellised on. Sellest tuleb ise aru saada ja vastavalt käituda. Hiljem, kui sa talle kõik need kampsunid ostsid näitas välja härrasmehelikkust ja seda et hoolid temast. Minu arvates oli see väga armas. Ainus asi, mis mind selle juures häiris, oli see, et sa olid täiesti purjus. Kust küll selline rumalus võis pähe tulla?
See raamat oli nii masendav ja täis nii palju valesi otsuseid, kui vähegi võimalik. Sul oli vapustav võime ükskõik mis asjale vabandus ja normaalne seletus leida. Varsti oli asi juba nii hule, et olid veendunud, et isa tapmine aasta jao narko dooside eest on täesti normaalne, sest leidsid, et isa tahab ikka pojale head ning ei taha et ta valudes piinleks. Sa olid juba valmis kõike tegema, et järgmist doosi saada, sa isegi varastasid.
Hea oli teada, et lõpuks, kui sind saadeti vanaisa juurde oma katkise jalaga narkootikumidest võõrduma. See oli sinu elus vist tähtsaim osa, sest selle tagajärjel sa avastasid tõelised väärtused ja suutsid oma isaga peaaegu ära leppida. Sa avastasid enda, kui panid selle loo kirja. Ma usun, et edaspidi sa enam narkootikumide lõksu ei lange.

Kuidas elad, Ann?

Tere Ann.
Mind on huvitanud alati, et kes oli se inimene seal mereääres, kes arvatavasti uppus? Kelle riided need olid? Kuidas on sul suhted ema ja kasuisaga? Kuidas su ema teda sai, et sa ta päevikut lugesid? Mida sa tegid? Mida su ema siis tegi? Kuidas ta sellesse suhtus? Kas sa ise oled mõtlend, et hakkad päevikut kirjutama? Aga mõtle kui kunagi su enda laps peaks lugema.
Hea juhus oli see, et sinu ema tundis Villemit. Vedas, et sa seal üldse oli. Muidu poleks te kartulit saanud. Kas sulle päriselt meeldis ka Timo? Kas sa oled teda näinud veel pärast kõike seda mida ta sulle teinud oli? Kas sa ise oled tahtnud teda näha?

"Kolmas Printsess"

Tere Marylin!
Kui ma hakkasind seda raamatut lugema algas see missivõistlusega.Nii palju kui ma aru sain olid sa väga närvis seal laval.Ma tundsin sulle kaasa mõnes mõttes isegi.Algul ma arvasin et sina võidad selle võistluse kuna tavaliselt võidavadki raamatute peategelased.Aga kui teada sain et sa kaotasid siis oli see sulle kindlasti paras üllatus.Siis su poiss Rain läks ära kuna ta oli ainult ilu pärast sinu juures.Aga sa said sellega hakkama ja hea oli,et sa masendusse ei langenud.
Nüüd ma küsiksingi kuidas sa said kõige sellega hakkama,sest sul läks ju totaalselt allamäge kõik.
Kuigi sa natukest aega ei käinud tööl siis sa ikkagi suutsid end kokkuvõtta ja tööd otsida.Ja sa saidki endale töö sekretärina.Veel tahtsin küsida seda,et see oli hea,et sa ei teinud pärast oma halbadest sõbrannadest välja kes ei tahtnud sinuga enam suhelda kuna sul polnud raha.Siis peaksin mainima,et see oli hea et su naabripoiss mängis vaest kuna see tuli sulle kasuks sa said oma rahaga ise hakkama ja sa ei pidanud kelleltki juurde küsima.Kindlasti oli sul hea meel,et sul läks kõik jälle ülesmäge.Sa said teada,et sinu naabripoiss Jan ei olnudki mingi vaene vaid tal oli ikka raha kuna tal oli oma firma.See oli väga hea,et sind ei heidutanud see et tal on raha vaid said ikka oma rahadega hakkama.Ma ole väga õmmelik selle üle!

Aidi Vallik " Kuidas elad Ann ? "

Tsau Ann ! :)
Kuidas sul läheb ? Ma lugesin su seiklustest ja muredest jne . Ja kuidas sul emaga läheb ? Ja kas sa suhtled nende " sõpradega " ka veel , kellega sa seal maamajas koos olid ? Ma loodan , et mitte , kuna nad viisid su halvale teele . :S Muidu jood / suitsetad veel ? Tore oleks , kui mitte . Sa oled veel nii noor , ja võid oma elu ära rikkuda nende pärast . Kuidas suhted Villemiga on ? Minumeelest on ta väga tore ja abivalmis poiss . Timo oli ikka hea tont küll , et sulle niitegi .. :S
Kuidas koolis muidu läheb ? Hinded on korras ? Minul läheb koolis hästi :)
Muide ma käisin sind teatris ka vaatamas . Oma toreda klassiga käisin . Vägaväga lahe etendus oli ! (y)
Lisan su etendusest ühe pildi ka :


Ma loodan , et su edaspidine elu läheb hästi . Ja peame ikka kirjavahetust edasi eks :) Ootan sinu vastust ..

Eliis .

Birk Rohelend "Mina, Mortimer".


Tere, Mortimer. Ma soovitaksin paari asja. Esiteks, enne kui tänavale jooksed, pane midagi pidzaama peale. Muidu võid sa külma saada ja ära surra. Muidu poleks sellest midagi, aga teos lõpeks siis liiga vara. Teiseks: osta vihmavari. Pidevalt kõnnid mööda teid, ning vihm sajab sulle krae vahele. Ka nii võib külma saada. Kolmandaks: ära kurda pidevalt sellest, kuidas teised käituvad sinu suhtes ebaõiglaselt. Loole võib see küll sisu juurde anda, aga minu arvates on see väga tüütu. Neljandaks: ära joo nii palju alkoholi, et lausa hallutsinatsioone nägema hakkad. See on tervisele kahjulik. Ja viiendaks: ära jookse oma sõbra matustelt minema kohe, kui sulle miski ei meeldi. See on väga ebaviisakas. Tahaksin sinult ka paari asja küsida. Esiteks, kas sul on alles see tulemasin, mille Cor sulle andis? Ja kas oled juba ülikooli lõpetanud? Veel tahaksin teada, millise korteri su isa sulle ostis. Ja mis on üldse sinu elust saanud? Raamat lõppes väga lohisevalt, jättes loo poolikuks. Sinu edasist saatust pole seal üldse selgitatud, raamat lõppeb lihtsalt sellega, et sa oma vana kodu uksest välja lähed.

Kiri "pea suu/tõmba uttu" Tiina

Tere Tiina, :)
Kirjutasn sulle selleks ,et teada saada sinust rohkem.
Ma lugesin sinust ja seal oli kirjas ,et sul on nii suur ja kole nina . Miks sa nii arvad , kuigi ma pole sind päris elu näinud ei tahaks ma uskuda , et sul nii suur nina on .
Tahtsin seda küsida ,et miks teile klassis kellegile eriti Sven -Allan ei meeldi? Seda ma tean ,et ta pidi olema hästi tark ja üleolev aga mis on veel see mis tema juures teile ei meeldi ?
Kes on Cillat , kas sa oled temaga kunagi sõber olnud ?
Nina kohta tahtsin veel seda öelda , et sulle ainult tunub ,et sul on suur nina.
Mis on selles Ralfis nii erilist ,et ta sulle meeldib ? Ja kas see merisiga kas ta on ainult selleks ,et Ralfile meeldida ? Kes on Ville?
Miks te Rootsi elama läksite ? Kas sa tundsid Villed ka enem kui sa sinna rootsi kooli läksid ?
Tahaksin sinust rohkem teada saada aga selleks ma pean sinust rohkem lugema .
Sa tundud selline huvitav ja hea jutuga tüdruk , kellel on alati oma arvamus ja oskad tabavaid lauseid öelda .Ma tean ,et palju küsimus ühe korraga aga pole hullu :D Kuidas sul üldse läheb ? Milline elu seal rootsis ka on? , olen elu jooksul ühe korra rootsis käinud ja see oli ka 6 aastaselt ja eriti ei mäleta mis seal oli .Seda mäletan ,et meeste papude peale oli väikselt kirjutatud stella see oli mingi stella jalatsifirma :)Aga jah , ootan sinu kirja , ja ole tubli :)
Stella .

Kiri ''Kirjaklambritest vöö'' Kadile


Tere Kadi !


Kirjutan , sest mulle jäi raamatust mitmed asjad arusaamatuks . Ma lihtsalt ei mõista miks sa ei suutnud leppida oma isiksusega ? Miks jäi see sulle nii ette , et sa igal võimalusel enesetapule mõtlesid.Sinu kirjelduse põhjal ei olnud sa kindalsti üks osa hallist massist , sa olid teistsugune , nii iseloomult kui ka välimuselt ja just see tegigi sinu minu silmis eriliseks.Just see tegi sinu ka Juhani silmis eriliseks . Raamatus on hästi aru saada , et Juhan tõesti armastas sind . Raamatu lõpp aga hämmastas mind , sest sa ei tundunud üldse allaandja tüüpi olevat. Tegelikult, kui sellele mõtlema hakata , saan sinust väga hästi aru . Need kaks kuud peale seda kui said teada oma haigusest , võisid olla väga rasked.Sellist asja ei saa kohe välja hõigata ja lihtsalt edasi elada .Ja peale selle ei saanud sa ju kellelegi rääkida ja ainuke isik kellega seda arutada said oli ju see sama isik keda oleksid pidanud just kõige enam sellise teo pärast vihkama . Muidugi ei suutnud sa andeks anda.. kes suudaks?
aga kas enne surma ei mõelnud sellele, mis sinust maha jääb?Mis saab Kersti ja vanematega või Juhaniga ? See mis sinuga juhtus oli õudne ja sinujaoks võibolla isegi maailmalõpp , kuid minuarust sa tegid vale otsuse . Sa oleksid võinud kõik hoopis teisiti teha..

Maarja.

Aidi Vallik "Kuidas elad, Ann?"

Hei Ann!
Kuidas elad? Ma kuulsin Su viimaseaja juhtumistest, nägin kaa, Sul võis ikka päris raske olla. Kuidas emaga suhted on? Peale tema päeviku lugemist võisid kindlasti tunda end pettunult, kuid Su ema ju siiski proovis Sind säästa kõikide nende vigade eest, mis ta ise teinud oli. Ja kuidas isaga on, kasuisaga siis? Ja see Kristjan, oled teda kohanud? Kuidas ta oli? Ma loodan, et te saate hästi läbi. :) Kuidas Timoga on? Kas Sa suhtled veel temaga ja tema sõpradega? Ja ega Sa enam Rita ja Rita sõpradega enam ei suhtle? Kindlasti ära suhtle, nad viisid Su halvale teele. Ning kas Sa suitsetad ja jood veel? Ma loodan, et ei joo, sest suitsetamine ja joomine on väga halb, eriti sinu eas noorele. Villemiga olete head sõbrad, eks? Saite juba seal Rita maal temaga hästi läbi, pole mõtet sellise väikse vale pärast teda ära unustada. Tegin ühe pildi kaa!
Jään Su kirja ootama!
Olgu nii, ole tubli! :)
Liisi

Kiri ''Peaaegu Tuhkatriinu'' peategelasele




Tere, Emilia!
Tahtsin Sinu käest küsida, et kuidas sul läheb tädi Sirjega? Kas saad nüüdseks juba paremini läbi temaga ja ka väikese Tomiga? Kas isa on sellest üle saanud, et sa tahtsid käkki keerata Sirjele?
Sa ei rääkinud täpsemalt, kuidas Sa siis ema päris emaga läbi said, kui ta veel elus oli?
Üldiselt ma tahtsin öelda, et Sa olid tubli, et tunnistasid lõpus üles, mida Sa teinud olid tädile. Algul ei meeldinud mulle Sinu käitumine, seeoli nõme ja lapsik, aga samas saan aru, et Sa ei tahtnud emale asendajat, kõigil lastes tekib sellises situatsioonis tõrge uue pereliikme vastu.
Kas Getteriga suhtled veel? Ta tundus Sulle hea sõbranna olevat, olenemata tema hulludest ideedest. :D Aga Kellyga? Ta sai väga hästi läbi Tomiga ju.
Kui vanad Su rotid juba on? Panin ühe pildi ka, usun, et üks su rottidest näeb just selline välja.:) Kas Sirje endiselt kardab neid?
Aaa, ja ma mõtlesin, et kas Sa saad endale varsti veel mõne õe või venna peale Tomi? See oleks ju päris lahe, kui Sulle lapsed meeldivad. Aga eks see olene ka sellest kuidas Te kõik seal praegu läbi saate.:)
Ma tahtsin, seda ka veel küsida, et millal Sul sünnipäev on ja mis tähtkujust Sa oled, sest seda ma raamatust ei saanud lugeda. Samuti ei saanud raamatust lugeda ka sellest, mis Sulle muidu ka teha meeldib, peale plaanide väljamõtlemise koos Getteriga ja koolis käimise :D näiteks mingi trenn või muu selline?
Loodan, et kirjutad mulle vastu varsti.:)
Ole tubli,
Carolin.




neljapäev, 25. september 2008

Kiri peategelasele

1. Kirjuta AJAVEEBI kiri loetud teose peategelasele. Pane pealkirjaks autor ja teose pealkiri. Oma kirjas võid kirjutada kõigest - mida soovitaksid, millest ei saa aru, mida tahaksid küsida jne. Võid kasutada ka fantaasiat, kas või näiteks selle kohta, kus te peategelasega kohtunud olete jne. Võid kirjutada kõnekeeles, see tähendab nii, nagu Sa kirjutaksid sõbrale; nii, nagu Sa kirjutad emaile või suhtled MSNis või mujal. Pikkus vähemalt 20 lauset. Mida pikem ja sisukam, seda parem! :)
2. Kui on võimalik, illustreeri oma kiri. Lisa foto(sid)(vt nt http://www.freefoto.com/ , http://www.slide.com/ ), joonistusi jm vastavalt oma oskustele.
KODUS järgmiseks korraks (3.10):
TEE paberil ära "Loo kaardistamine".
MÕTLE 1) Mida Sa muudaksid teoses, kui oleks võimalik?
2) Kas Sa soovitad/ei soovita seda teost teistel lugeda? Miks?


Kui on probleeme, räägi minuga või saada email helja.kirber@tfg.tartu.ee

Visual Poetry - ImageChef.com

Uus aasta